Fotografen

Frank Doorhof

In september 2018 kwam ik voor het eerst bij in Studio FD bij Frank en Annewiek Doorhof over de vloer. Het was mijn kennismaking/intake gesprek voor het traject ‘A year with Frank’

Na 28 jaar bij KPN gewerkt te hebben was het tijd om een nieuwe weg in te slaan en die weg was de weg van de fotografie. Het traject ‘A year with Frank’ had ik al vaker gezien en ik wilde dit toch wel erg graag gaan doen, maar naast je gewone baan zo’n traject volgen was niet echt haalbaar, aangezien Den Haag en Emmeloord toch wel een stukje uit elkaar liggen. Maar nu ik op dat moment geen vaste baan meer had (en mijn vorige werkgever zo lief was om het traject te betalen) besloot ik dat dit het traject voor mij was om te gaan volgen.

A year with Frank

Misschien handig om even uit te leggen wat het traject precies inhoudt.
Tijdens dit traject van een jaar mag je alle workshops in Emmeloord volgen welke Frank geeft en dat zijn er heel wat in een jaar! De workshops worden gegeven op vrijdag en zaterdag en dit betekende voor mij dat ik er, vooral in het begin, een weekenduitje van maakte: vrijdagochtend vroeg in de auto richting Emmeloord, workshop volgen, lekker eten, hotelletje pakken en de volgende ochtend weer fris en fruitig nog een workshop volgen. Na twee dagen dan vol energie weer terug richting Den Haag.
Maar het volgen van de workshops is niet het enige, want Frank staat klaar als vraagbaak voor al je vragen tijdens deze periode, zowel op fotografietechnisch gebied als bijvoorbeeld ook op zakelijk/commercieel gebied. Je kunt opdrachten krijgen die je tussen de workshops door moet uitvoeren en je krijgt uitgebreide feedback op. Met andere woorden: wil je voor jezelf in de fotografie beginnen dan is dit een totaalpakketje om je de goede richting op te helpen.

Heel eigen stijl …

Ik had in het verleden al wat workshops en cursussen gevolgd en je hebt dan een indruk van hoe een workshop ‘normaal’ gesproken verloopt. De manier van ‘lesgeven’ is natuurlijk bij iedere opleider anders, maar de manier waarop Frank zijn workshops leidt was voor mij een verademing. Niets ten nadele van de andere fotografen waar ik ben geweest, maar dit sloot gewoonweg perfect aan bij hoe ik het graag beleef. Als eerste start Frank met een uitgebreide Q&A bij elke workshop, waar je vragen kunt stellen en je doel voor de dag kan formuleren. Zijn workshops zijn van te voren niet gepland (ja natuurlijk wel wat voor soort workshop het is), maar hij bedenkt tijdens de Q&A welke onderwerpen er meer of minder aandacht nodig hebben, afhankelijk van welke deelnemers er in de workshop aanwezig zijn. Ik voelde het meer dat hij zijn kennis met iedereen deelde, dan dat hij les gaf/vertelde wat ik moest doen.

Hoe kwam ik uit Frank?

Ik had een aantal dvd’s gekregen welke hij had uitgebracht en ik merkte dat ik daardoor nieuwsgierig werd naar de manier waarop hij toch die onwijze gave foto’s maakte, want dat kreeg ik niet voor elkaar. Dus nadat ik de video’s had bekeken, ben ik hem opgaan zoeken via sociaal media en begon hem te volgen. Beetje bij beetje kom je dan meer te weten .. niet alleen had hij cursussen op dvd uitgebracht, maar hij had ook boeken geschreven en was de eerste europese opleider bij Kelbytraining (nu KelbyOne). Er kwam voor mij steeds meer beschikbaar om hem te blijven volgen, want hij is actief op de meeste vormen van social media (Facebook, Instagram, Pinterest, Flicker, Youtube, Mewe). Doordat ik hem dus al een lange tijd volgde en hij een paar jaar geleden ‘A year with Frank’ introduceerde was ik gelijk getriggered … het duurde echter nog een tijd voordat ik daadwerkelijk de stap kon nemen om het traject te gaan volgen.

Inspiratiebron

Na anderhalf jaar (ja, het werd wat langer dan een jaar door persoonlijke omstandigheden) is mijn traject nu ten einde, maar dat betekend niet dat ik niet meer richting Emmeloord zal afreizen om een workshop te volgen of gewoonweg eens langs te gaan bij Frank en Annewiek ( en natuurlijk Chewie, hun Labradoodle). In de afgelopen tijd ben ik ze meer als vrienden gaan zien dan als de mensen waar ik workshops volg. Frank z’n fotografie is en blijft voor mij een grote bron van inspiratie en natuurlijk blijf ik dat op de voet volgen.

Steun in Corona tijd

Mocht je nu tijdens de Corona crisis niet weten wat je met je tijd gaat doen en nog wat inspiratie en tips kunnen gebruiken, dan kun je terecht op de webshop van Frank wat mooie instructievideo’s aanschaffen en als je de discount code ‘goodluck’ invult krijg je nog een mooie korting ook.

Mocht je nu meer willen weten over de workshops welk in Emmeloord gegeven worden dan kun je terecht op https://www.fotografie-workshops.nl/ en misschien zie ik je daar tijdens een komende workshop (na de lockdown)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *